Werken met aquarel

Aquarel kun je op duizend manieren gebruiken.

Van heel precies tot heel slordig.

Precies is door kleur voor kleur op te bouwen en tussentijds te laten drogen met bijv. een föhn. Wit uitsparen. Je moet dan nadenken over de volgorde van je stappen.

In de oorspronkelijke techniek gebruikte men geen witte verf maar was wit het papier zelf.

Omdat de verf transparant is kun je spelen met kleuropbouw. Van licht naar donker werken. Bijv. Geel met daarover rood zal een oranje kleur geven.

Het aquarel papier wordt met een spons aan beide zijden vochtig gemaakt en opgespannen met speciaal daarvoor geschikt tape. Zodra het papier is opgedroogd heb je een super strak vel.

Je kunt ook een aquarel blok kopen dan is het papier al opgespannen voor jou. De eigenschap van aquarel papier is is dat het veel vocht kan opnemen. Hoe dikker het papier hoe langer je ermee kunt werken voordat het papier verzadigd is.

Slordig

Je kunt ook heel vrij met aquarel werken. Totaal ongecontroleerd. Dat is spannend op een heel andere manier. Je laat de verf lopen, bijv. door je papier schuin in de lucht te houden, je gebruikt veel water en werkt nat in nat. Dat betekent een kleur toevoegen terwijl de vorige kleur nog niet droog is. Je krijgt dan mengkleuren en vormen op je papier en je weet niet precies hoe het zal gaan. Geen controle dus. Je kunt veel verf op je penseel hebben dan wordt de kleur donkerder of de kleur mengen met water dan krijg je een lichte kleur. Aquarel verf kun je op je papier steeds opnieuw nat maken. Dus let op. Handig is om keukenpapier bij de hand te hebben om verf die je niet wil van je papier af te deppen.

Zachte kwasten werken het fijnst. Kwasten die veel water opnemen. Eekhoorntjes haar bijv. maar die zijn best duur. Tegenwoordig zijn er ook goede synthetische kwasten.

Aquarel tubes die opgedroogd lijken kun je ook weer opnieuw natmaken. Niet weggooien dus!

Aquarelverf bestaat uit pigmenten (kleurpoeder) en arabische gom (de binder). De hoeveelheid en prijs van het pigment bepaald de prijs van de aquarelverf.

Aquarel is geen makkelijke techniek. het lijkt niet moeilijk maar het kost tijd om uit te vinden hoe jij er het prettigst mee werkt. Hoe je een resultaat kunt bereiken waar jij tevreden over bent.

Wat je dus vooral nodig hebt is veel water en verschillende waterpotjes zodat je mengkleuren kunt maken, laten ontstaan.

Inloggen voor cursisten

Wanneer je een cursus volgt bij Inzoomen Op Jezelf kan je hieronder inloggen. Nog geen account? Schrijf je dan eerst in voor een cursus via onze website.